Profil de ciclistă – Adina Márton

„Pasiunea mea pentru bicicletă a renăscut târziu, acum 4 ani, când încercam să mă las de fumat. În căutarea unui viciu care să păstreze suma vicilor constantă, am decis să merg la sală. Dar cum nu eram un mare fan aerobic, am optat pentru bicicletă – spinning, deoarece mi-am văzut cicatricea din genunchi și mi-am amintit cum până în liceu mergeam oriunde cu bicicleta. M-am apucat de spinning în Februarie 2011. În iunie 2011 avea loc prima ediție MARVIN, iar unul dintre colegi a insistat să ne înscriem. Am închiriat o bicicleta și m-am dus. La două săptămâni după concurs mi-am cumpărat prima mea bicicleta (dupa Pegas), o Univega HTC 510, tractoraș care m-a purtat în următorii doi ani la peste 15 concursuri și 5 podiumuri.”

NUME – Márton

PRENUME – Adina

VÂRSTA – 33

OCUPAȚIE – Corporate Marketing Strategy & Planning Manager

DISCIPLINA – triatlon

ECHIPA – nu am

BICICLETA – un MTB Univega HTC 510 (2011) și o cursieră Kross Vento ProRace 3.0 (2014)

PALMARES:

Concursuri MTB – 15 concursuri – MARVIN (2013, 2012,2011), Maros Bike (2011), Geiger (2012,2011), DHS Corvin (2011), locul 3 la categorie în 2011 Surmont MTB (participare 2012, 2011), Brașov XCM (2012), Banat MTB (2011), Predeal traseu Profi (2011), locul 3 la Cupa Crater XCO Oradea (2011), locul 2 la categorie și 3 la general în 2013 la TeamExpertComana (participare 2013, 2012)

Alergare: Bucharest Half Marathon (2012,2013,2014).

Triatlon: de 2x locul 3 la categorie la Triatlon Fără Asfalt (2 Mai, 2014 & 2013), Winter Tri (2013 & 2014), locul 3 la categorie la Triatlon Brașov (2013)

Triatlon pe distanta lunga (IronMan): cea mai prețioasă realizare – locul 3 categorie si locul 5 la total la IronMan (XMan Oradea 2014), locul 4 la HalfIron Man (Oradea 2013)

Concursuri sosea: locul 3 la Road Grand Prix 100 km (2014), P-Track Criterium (2014)


1. Cand si cum a aparut ciclismul in viata ta?

Pasiunea mea pentru bicicletă a renăscut târziu, acum 4 ani, când încercam să mă las de fumat. În căutarea unui viciu care să păstreze suma vicilor constantă, am decis să merg la sală. Dar cum nu eram un mare fan aerobic, am optat pentru bicicletă – spinning, deoarece mi-am văzut cicatricea din genunchi și mi-am amintit cum până în liceu mergeam oriunde cu bicicleta. M-am apucat de spinning în Februarie 2011. În iunie 2011 avea loc prima ediție MARVIN, iar unul dintre colegi a insistat să ne înscriem. Am închiriat o bicicleta și m-am dus. La două săptămâni după concurs mi-am cumpărat prima mea bicicleta (dupa Pegas), o Univega HTC 510, tractoraș care m-a purtat în următorii doi ani la peste 15 concursuri și 5 podiumuri.

2. Mountain bike, șosea, ciclocross, triatlon sau …?
Toate – Moutainbike, sosea, triathlon și bonus – alergare.

3. De ce concursuri de ciclism?
Mi-a placut bicicleta încă de  cînd eram copil. Țin minte că mă dădeam până striga tata la mine să intru în casă sau îmi cădeau pedalele. Dacă mă juleam rău, de obicei îmi legam o batistă pe rană și pedalam în continuare. În liceu Pegas-ul îmi rămăsese mic și am încetat să mai merg cu bicicleta. Când am redescoperit-o, acum 4 ani, cu tentative pe bicicletă închiriată în parc sau de la prieteni, a fost ca și cum mi-am redescoperit o parte din mine. Concursurile au fost cele care mi-au oferit plusul de adrenalină de care aveam nevoie, plăcerea de a ieși în natură alături de soțul meu, frumusețea munților, nevoia de competiție și satisfacția podiumului.

4. Cum te antrenezi?
Pentru IronMan-ul din 2014 am avut un antrenament dificil în care mă trezeam în general la 5.30, cel târziu la șase, cinci zile pe săptămână, ajungând să fac și 15 ore de sport pe săptămână. În acea perioadă, bicicleta îmi ocupa fiecare week-end (am facut și 160 km de capul meu ca să mă pregătesc pentru distanțele din concurs) și 3-4 ore în timpul săptămânii în sălile de spinning sau în București/în jurul orașului.

5. Echipamentul de ciclism ocupa un loc special in garderoba ta? 
Da, am un morman de tricouri în dulap, iar casca și accesoriile de bicicleta stau pe jos lângă cursiera din sufragerie 🙂

6. Familia ce parere are despre pasiune ta pentru ciclism?
Și soțul meu si-a luat un MTB și inițial mă însoțea în concursuri, acum ieșim împreună de plăcere, iar cățelul meu urăste bicicletele, dar cateodata accepta sa mai alerge după mine prin parc.

7. Ce obiective ai pentru 2015?
Anul acesta voi începe cu Winter Tri. Din primavară voi începe concursurile de bicicletă si alergare, așa că sigur mă veți regăsi la clasicul Bucharest Maraton, la Road Grand Prix dar de data aceasta la tura scurtă :), pe malul mării la Fără Asfalt, iar după aceea îmi doresc să mă reîntorc la vechile mele iubiri – concursurile de MTB de la MARVIN și Azuga.

8. Ce temeri ai avut la început?
Îmi era mereu frică că nu îmi voi aminti cum se biciclește, că voi încurca frânele și mă va arunca bicicleta din șa (ceea ce s-a și întamplat în primele concursuri), că am să-mi fac și alte cicatrici în genunchi pe lângă cele din copilărie (s-a intamplat și asta, acum am decorațiuni la ambii genunchi și pe braț).

9. Ce ponturi ai avea de impartasit?
Mersul pe bicicleta nu se uită nicioadată, așa că e timpul să ți-l amintești! Dacă nu ai încercat niciodata sa mergi cu bicicleta, să știi că este simplu ca o joaca de copil (*wink!) și merita sa incepi ACUM!

10. Te deplasezi la job cu bicicleta? Daca nu, de ce?
Din pacate nu că nu am unde să o las în siguranță.

Puteți urmări evoluția Adinei pe http://toatalumeaareblog.com/.

adina_marton