Profil de ciclistă – Oana Turturică

„În primavara lui 2011 am luat de la sora mea bicicleta ei de oraș, biclă ce stătea prăfuita și nefolosită. Am reparat-o și am inceput să ies cu ea, inclusiv până la serviciu. Din păcate, acea bicicletă mi-a fost furată. Cum îmi intrase microbul biciclitului în sânge, mi-am cumpărat o altă bicicletă, ieftină și din cale afară de grea. Chiar dacă era grea, am început să merg cu ea la munte. Microbul pedalatului era de neoprit, astfel încât m-am hotarat să particip la Prima Evadare. Am împrumutat de la o colegă un MTB „adevărat” si a fost dragoste la prima vedere ;). Si uite așa, m-am hotărât să fac un upgrade și am trecut la frumoasa si ușoara mea „Specie”, adică un MTB hardtail de la Specialized, bicicletă pe care o am și în prezent și care îmi e tare dragă.”

NUME – Turturică

PRENUME – Oana Monica

VARSTA – 37

OCUPATIE – Advertising Sales Expert

DISCIPLINA – MTB, dar și șosea

ECHIPA – Hai cu Bicla

BICICLETA – „Specia” – Specialized Stumpjumper (MTB)

PALMARES

Am cochetat nițel cu concursurile. Spun asta întrucât am pedalat mai mult independent. Iată in continuare câteva din rezultatele obținute la concursurile la care am participat, în ordinea clasamentului obținut (au fost mai multe concursuri în realitate):

  • locul 3 la Skoda Velo 2013;
  • locul 7 la Caldarușani MTB Adventure 2013;
  • locul 8 la categorie si 48 la general la Explorer MTB Challenge Luncavița 2013;
  • locul 10 la P-Track Criterium 2014 (primul meu concurs de șosea);
  • locul 68 la categoria Feminin la Prima Evadare 2013.

1. Cand si cum a aparut ciclismul in viata ta?

În primavara lui 2011 am luat de la sora mea bicicleta ei de oraș, biclă ce stătea prăfuita și nefolosită. Am reparat-o și am inceput să ies cu ea, inclusiv până la serviciu. Din păcate, acea bicicletă mi-a fost furată. Cum îmi intrase microbul biciclitului în sânge, mi-am cumpărat o altă bicicletă, ieftină și din cale afară de grea. Chiar dacă era grea, am început să merg cu ea la munte. Microbul pedalatului era de neoprit, astfel încât m-am hotarat să particip la Prima Evadare. Am împrumutat de la o colegă un MTB „adevărat” si a fost dragoste la prima vedere ;). Si uite așa, m-am hotărât să fac un upgrade și am trecut la frumoasa si ușoara mea „Specie”, adică un MTB hardtail de la Specialized, bicicletă pe care o am și în prezent și care îmi e tare dragă.

Bița cea „veche” am donat-o in Decembrie 2013, în perioada Crăciunului, într-o campanie de donații, unei eleve de casa a VI-a, dintr-un sat uitat de lume, de lângă Iași. Acea fetiță, împreună cu ceilalți copii din sat, se deplasa zilnic pe jos până la școală și înapoi acasă, câte 8 km.

2. Mountain bike, șosea, ciclocross, triatlon sau …?

Mountain bike, dar, recunosc, îmi place mult și șoseaua, mai ales că stând în București, e mult mai la-ndemână. Am avut șansa să mă „dau” în vară, preț de câteva zile, pe o cursieră carbon și a fost dragoste la prima vedere… din nou. 🙂

Ca să înțelegeți, în opinia mea, o întrebare de genul: „ce iți place mai mult sa faci: mountain bike sau șosea” mi se pare similară cu „celebra” întrebare care li se adresează copiilor „pe cine iubești mai mult: pe mami sau pe tati?”.

3. De ce concursuri de ciclism?

E un sport la început pentru femei la noi in țară si cu alte cuvinte poți oricând sa fii pe podium dacă te antrenezi nițel. Plus, adrenalina, disciplina de dinaintea și din timpul concursului, tehnica pe care o capeți și nu în ultimul rând faptul că te poți da pe trasee pe unde altfel nu prea ajungi să te dai (cel puțin așa se întamplă la concursurile de MTB).

Aaaa, si să nu uitam ce draguți sunt baieții cicliști. 🙂

4. Cum te antrenezi?

Am norocul să locuiesc intr-o zona mai puțin aglomerată din București si cu trafic rutier scăzut. Acesta este un avantaj și înaintea unui concurs îmi fac programul în așa fel încât să rulez progresiv până la distanța în km pe care urmează să o pedalez la concurs.

5. Echipamentul de ciclism ocupă un loc special în garderoba ta?

Oh, da! Am un raft dedicat, plus loc în pantofar pentru perechea de SPD-uri.

6. Familia ce părere are despre pasiunea ta pentru ciclism?

La început au crezut ca e un moft și o sa îmi treacă. Anii au cam trecut și s-au obișnuit și chiar mă susțin.

7. Ce obiective ai pentru 2015?

Să plec într-o calatorie lungă, pe bicicletă.

8. Ce temeri ai avut la început?

Frica de căzături (pe cataroaiele de DH) și de câini.

9. Ce ponturi ai avea de impărtășit?

Dacă vedeți că se apropie de voi un câine, frânați usor. Dacă tot nu se retrage, frânați total, până se oprește bicla. Câinele va pleca instant. Urmați-vă drumul mergând ușor, pe lângă biclă, până vă îndepărtați suficient de respectivul câine.

Și mai am unul: dați-vă pe zăpadă e #priceless.

10. Te deplasezi la job cu bicileta? Daca nu, de ce?

Da, mă deplasam aproape zilnic, până anul trecut prin noiembrie când am aflat că au fost furate mai multe bicicleta de la rastelurile de la birou. Am un antifurt destul de scump, însa nu aș vrea sa îmi fie furată bicla. Probabil că îmi voi mai cumpăra încă un antifurt și mai scump ca să pot sta liniștită. (deja știu de care, am inspectat situația)

oana turturica

La terminarea concursului Prima Evadare, ediția 2013.